מהו שיתוק מוחין?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיתוק מוחיןשיתוק מוחין הוא הפרעה נוירולוגית המשפיעה על טונוס השרירים, יכולת התנועה והמוטוריקה והיכולת לנוע באופן מתואם.

ההפרעה נגרמת בדרך כלל על ידי נזק מוחי המתרחש לפני או במהלך לידתו של התינוק, או במהלך 3 עד 5 השנים הראשונות לחייו. הנזק המוחי שנגרם לילד מוביל לשיתוק מוחין אשר יכול בהמשך לגרום לפגיעות נוספות כמו ראייה, שמיעה, בעיות דיבור ולקויות למידה.

עד כה לא נמצאה תרופה או ריפוי, אולם בחלק מן המקרים נדרשת התערבות כירורגית כדי לשפר את התסמינים ולהקל על חומרת המצב.

מה גורם לשיתוק מוחין?

הסיבות המדויקות אינן ידועות, אך רבות מהן, הן תוצר של פגיעה נוירולוגית במהלך ההיריון. זיהומים, בעיות בריאותיות של האם, הפרעה גנטית, יכולים להשפיע על ההתפתחות התקינה של המוח ולערער את גדילתו. כמו כן, בעת הלידה, או לאחריה גורמים מסוימים יכולים להוביל לשיתוק מוחין.

פגים, במיוחד כאלה ששוקלים פחות מ- 1,510 גרם, נמצאים בסיכון גבוה יותר לשיתוק מוחין בהשוואה לתינוקות אשר נולדו במשקל תקין. באופן דומה, תאומים ושלישיות נמצאים בסיכון מוגבר אף הם.

נזק מוחי בינקות או בילדות יכולים גם הם להוביל לשיתוק המוחין. הרעלת עופרת עשויה לגרום לנזק מוחי, כמו גם דלקת קרום המוח, תת תזונה, טלטול, זעזוע ותאונת דרכים.

מהם התסמינים של שיתוק מוחי?

סימני ההיכר של ההפרעה כוללים:

הפרעות בטונוס השרירים – הילדים מאובחנים עם שרירים נוקשים או רפויים המפריעים לתפקוד ולתנועה. הרפלקסים מושפעים כתוצאה מכך ועשויים להימצא כמוגברים.

תנועות בלתי רצוניות ורעד – מאפיינים ילדים הסובלים משיתוק מוחין.

פגיעה בקואורדינציה – תופעה אשר באה לידי ביטוי במהלך ביצוע התנועות או ביצוע פעולות מורכבות יותר. כמו כן, המוטוריקה העדינה נפגעת אף היא.

ילדים הלוקים בשיתוק מוחין חווים תסמינים נוירולוגיים נוספים כמו פגיעה בשמיעה ובראייה, פיגור שכלי, אובדן שליטה על הסוגרים ופרכוסים.

הורים רבים נוטים להבחין באיחור התפתחותי. פעולת הישיבה, זחילה או הליכה מתעכבות.

דרכי אבחון

שיתוק מוחין ניתן לאבחון כבר בשלבים המוקדמים בחיי התינוק, במיוחד כאשר ידוע על סיכון בעקבות לידה מוקדמת או הימצאות של בעיות רפואיות אחרות.

רופאי ילדים, מומחים התפתחותיים ונוירולוגים, בדרך כלל עורכים מעקב אחר התינוקות ויכולים לזהות עיכובים התפתחותיים או בעיות של תפקוד שרירים, אשר עשויים לרמז על ההפרעה. האבחנה קשה יותר ועשויה להתפספס כאשר גורמי הסיכון במקרה הפרטני אינם ידועים.

דרכי טיפול לשיתוק מוחין

עד כה לא נמצאה תרופה או שיטת ריפוי לשיתוק מוחין, אך קיים מגוון רחב של טיפולים אשר יכולים לסייע בשיפור איכות החיים של הילדים.

ראשית, טיפול אורתופדי משמש להקלה בפגמים בהם השרירים מעורבים. ריפוי בעיסוק, מיושם במטרה לעבוד עם הילד כדי לפתח מרכיבים מוטוריים, חברתיים והתנהגותיים. פיזיותרפיסט מוסמך מסייע לילד לשפר את הכוח, הגמישות והיציבות.

בנוסף, טיפול תרופתי או ניתוח יכולים לשפר את תפקוד השרירים. ניתוח אורתופדי נועד לתיקון נקע ועקמת. אנשי מקצוע מתחומים שונים, כמו פסיכולוגים, מחנכים, אחיות ועובדים סוציאליים, עובדים ומסייעים לילדים. הטיפול מצריך את מעורבותם של ההורים אשר מקבלים הנחיות מתאימות להתמודדות הילד וההורים עצמם, עם ההפרעה.

האם ניתן למנוע שיתוק מוחין?

במקרים רבים הגורמים לשיתוק המוחין אינם ידועים, ולפיכך קשה למנוע את ההפרעה. אולם ניתן לנקוט במספר צעדים.

לפני הכניסה להריון, חשוב להקפיד על תזונה בריאה. נטילת תרופות במהלך ההריון נעשית רק לאחר התייעצות עם רופא. נשים החולות בסוכרת, אנמיה, יתר לחץ דם, התקפים, וסובלות ממחסור בויטמינים במהלך ההיריון צריכות להקפיד על טיפול.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן