עצירות בילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

עצירות בילדיםעצירות היא בעיה נפוצה מאוד בגילאי הילדות. ניתן לטפל ברוב החולים באמצעים מתונים ושמרניים (למשל, באמצעות שינויים תזונתיים).

עם זאת, מספר משמעותי של חולים הסובלים מעצירות קשה יידרשו לטיפולים אגרסיביים יותר. לרובם ישנה עצירות אידיופטית אשר תימצא על ספקטרום רחב של רמות חומרה, ובמקרים חריגים, אף עצירות זו עלולה להוביל לחסימת מעי.

עצירות אידיופטית היא חוסר יכולת או קושי באופן קבוע להוציא את הצואה ביעילות, כאשר האטיולוגיה של מצב זה אינה ידועה. תנועתיות מעי היא אחד התפקידים המורכבים והמתוחכמים ביותר בגוף האדם.

המעי הגס סופג מים ומשמש כמאגר. הפסולת הנוזלית מועברת על ידי המעי הדק לצקום (cecum) והופכת לצואה מוצקה במעי הגס. תנועתיות איטית במעי הגס, מתבטאת בדרך כלל, לתקופות של 24-48 שעות, בהן התסמינים יהיו של עצירות וכאבי בטן.

גורמים ותסמינים לעצירות

בדרך כלל עצירות בילדים היא ממקור לא ידוע. אולם יהיו מקרים של עצירות אצל ילדים בעלי מומי מעיים מולדים, מחלת הירשפרונג, פעילות מופחתת של בלוטת התריס, סוכרת, סיסטיק פיברוזיס או תסמונת דאון או לאחר טראומות או טיפולים כירורגיים אחרים.

בכדי לשלוט בצואה, צריכים להתקיים 3 מרכיבים: תחושה בפי הטבעת, תנועתיות של המעי הגס ושליטה על הסוגרים. כאשר קיימת בעיה באחד ממרכיבים אלה, תהיה בעיה של עצירות ואי שחרור הצואה.

כמו כן, פעמים רבות ישנו סיפור משפחתי ונטייה גנטית בקרב ילדים הסובלים מעצירות רבה. בנוסף, ישנן סיבות נוספות לעצירות בילדים אשר יש לקחת אותם בחשבון: הימנעות מכוונת מללכת לשירותים ולשבת על האסלה (מסיבות שונות). במשך זמן, המוח לומד להתעלם מדחפים חוזרים ונשנים של המעי הגס ומן הצורך להתפנות.

מעבר לכך, כל שינוי אינטנסיבי בילד, כגון מחלות שגורמות חום, הופכות את הילד למרותק למיטתו, חסר תיאבון, וחסר נוזלים, כך שהתייבשות עלולה להפחית אף היא את תדירות יציאת הצואה. באופן כללי, אם לילד יש פחות משלוש יציאות בשבוע, והצואה קשה או כואבת בעת המעבר, הוא ייחשב כסובל מעצירות.

ילדים, לעתים קרובות, יפגינו התנהגויות אופייניות בעת עצירות, אצל תינוקות, אפשר יהיה לראות הארכת רגליים וסחיטת השרירים בפי הטבעת והישבן, ובקרב פעוטות, אפשר יהיה לראות אותם עומדים על בהונות רגליהם, ומתנדנדים קדימה ואחורה, ומחזיקים את רגליהם וישבנם בנוקשות. סימנים אחרים עלולים להתבטא בכאבי בטן עמומים סביב הטבור, חוסר תיאבון, בחילה או הקאות, בריחת שתן או השתנה תכופה.

אבחון של עצירות

בדיקה גופנית עשויה לחשוף רגישות או בטן קשה ברביע השמאלי התחתון, המייצג את המעי הגס כאשר הוא מלא בצואה. כמו כן, בדיקה של פי הטבעת היא חיונית בכדי לקבוע את חומרת הבעיה.

בנוסף, בחולים שעברו ניתוח, המטפל חייב לשלול היצרות אנאלית בפי הטבעת או במעי הגס לאחר הניתוח. בקרב ילדים קטנים, ינסה הרופא להעריך את מיקום וקוטר פי הטבעת, למרות שהיצרות מולדת אנאלית הינה נדירה, היא עלולה לא להתגלות לאחר הלידה.

כיצד מטפלים בעצירות אצל ילדים?

במקרה בו הילד גמול מחיתולים ומעל גיל 3 והעצירות מתמשכת, יוכל הרופא להמליץ על חוקן אשר יגרה את תנועתיות המעי, או על דיאטה עשירת סיבים. רק במקרים נדירים וחמורים במיוחד, ייעשה שימוש בתרופות משלשלות אשר אינן מומלצות.

למרות משמעותה הרב של הדיאטה להסדרת תנועתיות המעי הגס, ערכה הטיפולי הוא זניח כאשר מדובר על עצירות חמורה. ההורים לעתים קרובות מרגישים מתוסכלים כאשר טיפול כלשהו שהילד ניסה- נכשל. אולם, לפעמים יש צורך בשינוי פרוטוקול הטיפול רק מבחינת מינון התרופות ולא שינויים בתרופות עצמן.

ראו עוד בנושא:

אנקופרזיס בילדים – אי מתן שליטה בצואה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן