הפרעות מוטוריות בילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות מוטוריות בילדיםבמהלך הילדות נלמדות אינספור פעולות שונות שדורשות מיומנויות מוטוריות כאלו ואחרות. יכולת הכתיבה, הגזירה, הנגינה, הריצה ועוד מגוון שלם של פעולות שנתפסות כטריוויאליות עלולות להיות מאתגרות בצורה בלתי רגילה עבור ילדים שסובלים מהפרעות מוטוריות שונות.

הפרעות מוטוריות יכולות להיות למשל תנועות בלתי רצוניות, טיקים בלתי נשלטים, רעד, מתח ירוד בשרירים או לחילופין טונוס שרירים מוגבר ועוד.

במאמר זה נפרט אודות שלוש הפרעות מוטוריות שונות שעלולות להופיע בילדים.

איחור בהליכה

אחת מאבני הדרך המשמעותיות ביותר בתהליך ההתפתחות של הילד היא המעבר מזחילה להליכה. הגיל הממוצע שבו ילדים מתחילים לעשות את הצעדים הראשונים שלהם ללא עזרה חיצונית הוא שלושה עשר חודשים, אבל באופן עקרוני ישנם כאלו שמתחילים בהליכה עצמונית כבר בגיל תשעה חודשים וישנם גם כאלו שלא מתחילים ללכת עד גיל שנה וחצי.

בקרב הורים רבים מתעוררת דאגה גדולה במידה והילד שלהם לא מתחיל ללכת עד גיל שנה וחצי, אך בדרך כלל דאגה זו אינה מוצדקת, שכן כל עוד הילד בריא, בסופו של דבר הוא יצליח ללכת בכוחות עצמו גם אם הוא יצליח בכך רק סמוך לגיל שנתיים.

ההמלצה של אנשי המקצוע בתחום ההתפתחות המוטורית היא לא להיכנס לפאניקה, אך בכל מקרה שבו הילד עוד לא התחיל לעשות צעדים ראשונים לאחר גיל 18 חודשים, לגשת לאבחון מוטורי. איחור בהליכה יכול לנבוע כתוצאה ממגוון רחב ביותר של גורמים. בדרך כלל הגורם הוא גמישות יתר במפרקים, אך במקרים מסוימים מקור הבעיה הוא דווקא בבעיה קשה יותר כמו למשל שיתוק מוחין.

מאחר ואיחור בהליכה יכול להיות קשור גם למחלות מטבוליות מסוימות, מחלות שריר, מחלות גנטיות ומגוון של מחלות עצבים שונות, חשוב כפי שציינו לשמור על קור רוח, אבל עדיין לנסות לאבחן את מקור הבעיה חרף העובדה שברוב המוחלט של המקרים הפנייה למומחים להתפתחות ילדים מתבצעת על רקע של דאגה מוגזמת.

מגושמות מוטורית

מגושמות מוטורית או דיספרקציה היא הפרעה שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים, החל מתסמינים קלים בלבד וכלה בתסמינים חמורים ביותר.

המגושמות המוטורית יכולה להתאפיין בקושי לתכנן את המהלכים המוטורים ולפיכך להתבטא למשל בחוסר יכולת לזרוק כדור, לטפס על סולם או לקשור את שרוכי הנעליים, אך במצבים מסוימים היא יכולה גם לגרום לקשיים בדיבור.

בקרב הסובלים ממגושמות מוטורית עלולים להתגלות עיכובים בהתפתחות ההליכה, קושי בהתלבשות, קושי שיופיע כשהילד ינסה לשחק בצעצוע לא מוכר, רכישת מיומנויות חדשות שמתאפשרת רק במאמץ רב ולאחר אימון רב ועוד.

הפרעה במערכת עצב-שריר

על מנת לאפשר את המוטוריקה של הגוף המוח צריך להיות מסוגל לשלוח אותות לאיברי הגוף השונים ואלו האחרונים צריכים להיות מסוגלים לקלוט את האותות ולפעול לפיהם. ישנה שורה ארוכה של מחלות עצב-שריר שבאות לידי ביטוי בפגיעה באינטראקציה התקינה שבין העצב לשריר.

למרות שבכל המחלות מדובר על פגיעה במערכת זו, הרי שהן נבדלות זו מזו במאפיינים רבים. ישנן שבאות לידי ביטוי בניוון הדרגתי של השרירים לאורך השנים לעומת כאלו שבהן הפגיעה נשארת קבועה במידת החומרה שלה, ישנן שמערבות בנוסף לשרירים המוטוריים גם שרירים אחרים כמו למשל את שרירי הנשימה, ישנן שמופיעות בינקות, אחרות מתפתחות בילדות או בגיל ההתבגרות ועוד.

בהפרעות עצב שריר לא אחת השרירים תקינים לחלוטין מבחינה אנטומית והסיבה בגינה הם לא מתפקדים כשורה היא שהפקודות שמגיעות מהמוח לא עוברות אליהם בצורה תקינה. כתוצאה מחוסר הפעלה של שרירים הם הולכים ומתנוונים או לא מתפתחים כראוי.

למרות שבמקרים רבים מקור ההפרעות הוא במחלות גנטיות חשוכות מרפא, הרי שחשוב לאבחן את הליקויים השונים כמה שיותר מוקדם על מנת לעכב את התפתחות המחלות וההפרעות השונות במקרים מסוימים ולהביא להחלמה מלאה במקרים אחרים במידת האפשר.

עוד בנושא:

התכווצויות ינקות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות ילדים

כל מה שרציתם לדעת על מחלות ילדים כאן באתר

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן